Choď na obsah Choď na menu
 


28. 12. 2007

               Nový erb Dobšinej 

             

 

Obrázok

Obrázok

 

                     Starý erb Dobšinej 

 

         Ako rodáka z Dobšinej ma mimo iné zaujímala aj história  vzniku názvu mena Dobšiná, ako aj jeho erbu.Pretože v oficiálnych prameňoch sa o starom  mestskom erbe Dobšinej akosi mlčí, chcem vám priblížiť vznik erbu, ale aj názvu mesta v netradičnom podaní, ktoré je podávané ústne z generácie na generáciu.

        Ja som sa to dozvedel od svojho otca, ktorý to počul od svojho otca  Samuela Pellionisa (27.6.1870 - 12.7.1953), významného miestneho spisovateľa a básnika a to v nasledovnej verzii :
 
        Keď nemeckí osadníci  pozvaní do týchto končín na rozvoj baníctva vybudovali osadu na dnešnom území Dobšinej, bola táto osada ešte stále bez mena.Tak sa rada starších za týmto účelom zišla riešiť tento problém a pri tejto príležitosti  si urobili posedenie a vonku pri ohníku  v kotlíku si údajne varili halušky. Padali rôzne návrhy, ale nijako sa na názve  osady nevedeli dohodnúť. Nakoniec keďže  sa to neúmerne predlžovalo, padol návrh jednoho z nich, že keď dohovorí a niekto z nich vysloví prevé slovo, tak sa aj osada bude nazývať. Závládlo hlboké ticho, ohník tíško praskal  a v kotlíku už boli nahádzané halušky, ktoré zrazu začali kypieť. V tom znenazdajky jeden z prítomných vykríkol : " Tup scha !( Čo v bulinerskom nárečí znamená : Hrniec pozri , rsp. pozri sa do hrnca a súčasne úkázal na hrniec rukou. Okamžite na vyslovenie slova TUPSCHA ( čítaj TUPŠA) všetcia prítomní začali oslavovať a vykrikovať : es lébe die Tupscha  - nech žije TUPŠA, ktoré slovo sa neskôr z nárečia ponemčilo na oficiálne  DOBSCHAU ( čítaj DOBŠAU ). Miestni okolití dedinčania, ktorí boli všetcia Slováci, samozrejme  tento výraz poslovenčili a vždy hovorili že idú do Dobšiny, rsp. Dobšinej.
  
      Od tejto historky vzniku názvu sa takto údajne aj traduje vznik erbu mesta, ktorý má v strde postavičku človeka v žltej farbe, ktorý ukazuje na nádobu, alebo hrniec. Kladivká v pozadí  zdôrazňujú banícky pôvod Dobšinej. 

       V súčastnosti v posledných asi desiatich rokoch sa erb mesta zmenil údajne preto, lebo nebol v súlade s heraldickými znakmi erbov. K tomu sa však ako starý dobšinčan vyjadrovať nebudem.

       Na starom obrázku z roku 1926, ku 600-tému výročiu založenia Dobšinej v roku 1326, je vo vrchnej časti dátum  1326 a rok 1926, medzi ktorými je pôvodný starý erb Dobšinej. V ľavej časti je namaľovaná Dobšiná z roku 1926, uprostred vrch zo symbolom baníctva a v ľavej časti je namaľovaná symbolicky Dobšinská ľadová jaskyňa. V spodnej časti je nápis v Bulinerskom nárečí : " Es boar noch fat abie,, es bit noch abie sein!" V preklade : " Ešte vždy bolo nejako,  a  ešte vždy nejako bude! " Je to typické  porekadlo starých dobšinčanov, ktoré bolo aj krédom môjho starého otca Samuela Pellionisa významného miestneho básnika.

Historicka Dobšiná

23.4.2007 Rudolf Pellionis 

Poznámka :  Pod týmto textom je fotogaleria : Historická Dobšiná a v prípade kliknutia na tento odkaz sa Vám tento obrázok ukáže. Kliknutím na samotný obrázok sa vám ukáže v pôvodnej velkosti  s možnými detailami. 

28.12.2007  R. Pellionis

Dňa 5.10.2008, som získal od Mikuláša Rozložníka pôvodný banícky erb Dobšinej.Je to repodukcia z knihy EISHELE z roku 1907.Na uvedom obrázku je zaujímavý vlastne vývoj dobšinského erbu, v pravo sa nachádza banícky a v ľavo pôvodný mestský , ktoré neskôr splynuli v jeden erb. Fotka sa nachádza zvlášť na týchto stránkach vo fotoalbume " Historická Dobšiná 

Obrázok

V Košiciach 5.10. 2008 M. Rozložník a R. Pellionis.

 

 

Náhľad fotografií zo zložky Dobšiná - história

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Re: starý a nový

(Rudolf Pellionis , 24. 6. 2012 12:07)

Marek, síce s mojim poľutovaním, ale musím konštatovať, že máte pravdu, čo som sa dozvedel z iných zdrojov. Áno ten nový erb je vlastne ten pôvodný starý. Kvôli tomu však už tento článok nezmažem. Vyvolal diskusiu a práve Vašim komentárom je to uvedené na správnu mieru, za čo Vám ďakujem.

V Dobšinej však ten erb s mužíčkom za našej generácie už bol tak vžitý, že sme si ho osvojili ako ten " náš". Mali sme ho za za svoj, ako aj mnohé predošlé generácie, ako som to popisoval v článku, z čoho vznikli takmer povesti. Aj to je kus histórie Dobšinej a preto ponechávam text hore v pôvodnom znení. Kto sa o to skutočne zaujíma, prečíta si aj Váš komentár, ktorý veľmi oceňujem.

starý a nový

(marek, 23. 6. 2012 22:45)

Za obľúbenejší sa častejšie považuje práve ten s hrncom. S tým možno súhlasiť. Je ale naozaj starý? Nie.

Starým je práve ten, ktorý je v článku označený ako "nový". Preto aj komisia odporučila mestu práve tento, nakoľko pri tvorbe a registrácii mestských a obecných erbov je pravidlom, že sa mestom/obcou schvaľuje a komisiou registruje najstarší známy symbol. Na dokumente z roku 1551 sa nachádza osemhranná mestská pečať práve so skríženými kladivkami, hviezdičkami a mesiačikom. V knihe "Pečate miest a obcí na Slovensku A-M" z roku 2008 prof. Jozef Novák uvádza aj staršiu pečať mesta (nájdenú však na mladšom dokumente), v ktorej štít s kladivkami (a možno aj nebeskými symbolmi - ťažko povedať, kedže pečať je nezreteľná) drží postava so svätožiarou. Kladivká, väčšinou bez ďalších symbolov, niekedy s kvietkami vo výsekoch ale vždy bez postavy s hrncom sa na pečatiach a pečiatkach mesta používali od 16. storočia vždy. Aj literatúra z konca 19. storočia ako erb mesta uvádza ako štítové znamenie kladivká bez postavy s hrncom (viď http://mek.oszk.hu/00000/00060/html/kepek/dobsina-cimer_dka.png).

Je teda erb s hrncom krajší? Možno áno. Je známy medzi obyvateľstvom? Áno. Je ale najstarším? Nie. Používalo mesto v minulosti symbol s hrncom oficiálne? Nie (keď, tak skôr v rámci propagácie spolu s kladivkami, napr. pri 600. výročí: http://hu.wikibooks.org/wiki/F%C3%A1jl:A_600_%C3%A9ves_Dobsina.PNG)Používalo ho mesto na pečatiach (teda ako úradný symbol)? Nie.
Preto je v súčasnosti erbom mesta práve ten "nový" ako štítové znamenie z druhej najstaršej pečate spojené so štítonosičom z najstaršej pečate.

podakovanie

(jakubovsky, 7. 11. 2011 17:14)

Som rád, že ako študent vedeckého smeru dejín som mohol k poznatkom prispiet i ja :)

Pre Kristínu!

(Jozef, 23. 10. 2011 17:42)

Kristína, nečuduj sa. Úradníci zistili, že ten mužíček je asi "Aladin", a ten nezapadá do histórie Dobšinej.

Re : erbová diskusia

(Rudolf Pellionis, 23. 10. 2011 11:27)

Vážený pán Jakubovský. Vidím, že ste v tom obore znalý a je to veľmi zaujímavé čo píšete. Vychádzajúc z Vášho textu, bolo teda prakticky možné, že Dobšiná mohla trvať na pôvodnom historickom erbe a bolo len potrebné zosúladiť farby, prípadne ho prispôsobiť novodobým heraldickým požiadavkám a erb sa mohol podobať na ten pôvodný. Myslím, teda že aspoň teoreticky. Veľmi pekne Vám ďakujem za váš dodatok, ktorý vnáša svetlo do histórie erbu mesta Dobšiná.

erbová diskusia

(Jakubovský Jozef, 23. 10. 2011 10:54)

je to pravda, krajší je ten s panáčikom.. mesto ho dodns používa na (vizitky, turistické brožúry,) spolu s novým, ktorý im udelila heraldická komisia. ako som spomínal, môže sa stať, že enjaké šikovné mesto si ho nejako upraví (ten s panáčikom), tak aby im sedel a dá si návrh na erb mesta zaregistrovať. len registrovaný erb je chránený zákonom. v dnešnej legislatíve teda, by som si teoreticky mohol potiahnuť figúry z Dobšinského starého erbu a zaregistrovať si ich za poplatok na moju rodinu. nový erb nie je pohľadný, no komisa sa priklonila k symbolom takto (červená symbolizuje ťažbu železa, kladivká remeslo, hviezdy nebeskú sféru- ochrana baníkov- zdar boh a pod., strieborný polmesiac ťažbu drahých kovov,nosič štítu- patronka dobšinej svatá Hildegarda - aspoň myslím...)

Re : dodatok k erbu

(Rudolf Pellionis, 22. 10. 2011 15:35)

Pán Jakubovský, veľmi pekne ďakujem za vysvetlenie, ohľadne starého historického erbu. Osobne čo sa mňa týka a postoju ku tejto záležitosti môžem to povedať iba v jedinej vete : " Nech si heraldická komisia trhne nohou" :-). Ja nový proste neuznávam a nikdy sa ku nemu hlásiť nebudem. Je škaredý ako noc. Prepáčte mi, to samozrejme nie je adresované Vám,ale tej komisii aj tomu čo to navrhol. Mohlo sa to aspoň nejakým spôsobom podobať na pôvodný v rámci heraldickej tvorby, keď sú teraz takí múdri.

dodatok k erbu

(Jakubovský Jozef, 22. 10. 2011 13:36)

ja by som vedel prečo sa zmenil. v podstate ide o to, že mesto si chcelo erb zaregistrovať do centrálenho heraldického registra. tento erb s panáčikom nebol registrovaný, teoreticky ho mohlo mať viac miest. heraldická komisia bola toho názoru, že :1. erb má neheraldický motív 2. erb je pozačený úpadkom heraldickej tvoeby 3. nie ej historicky hodnoverný (zakladá sa na legende, nehovoriac o farbách ktoré heraldicky NESEDIA! )
aj z tohto dôvodu bol erb zmenený. resp. erb sa použíav ale NIE EJ OFICIáLNY a ani enmôež byť lebo takýto erb neosúhlasí a nezaregistruje žiadna heraldická komisia

Re : úžas

(Rudolf , 30. 6. 2011 11:01)

Kristínka, nad tým žasnem aj ja. Ale čo už.

úžas

(Kristína, 28. 6. 2011 19:29)

akosi som nepochopila prečo sa zmenil erb Dobšinej,veď ten s mužíčkom a hrncom k Dobšinej patrí ,teraz sa vymyslí aj nová historka vzniku názvu...

Re: ooks

(R.Pellionis , 16. 4. 2010 9:01)

Stela, čo píšete, že je to trošku divné, ale nevadí, mne to málo čo hovorí. Neviem, čo Vám pripadá na tom divné, ale je to tradičné ľudové podanie v Dobšinej, ako vznikol erb a názov mesta. Pokiaľ máte nejaké iné( o čom silne pochybujem), rád ho na týchto stránkach uvítam. Aj tak ďakujem za návštevu a komentár. Pozdravuje R. Pellionis.

ooks

(stela, 15. 4. 2010 18:30)

trusku diwne ale newa

Re : Historia Erbu Dobsinej

(R. Pellionis, 14. 12. 2008 15:23)

Janko ďakujem za návštevu.

Historia Erbu Dobsinej

(Slovinec, 14. 12. 2008 13:00)

Mily Rudko!
Velmi zaujimavy clanok, ktory som si s radostou precital a dozvedel nieco z historie a pôvodu vzniku nazvu mesta Dobsina. Taktiez peknu informaciu o vzniku erbu, ktory naozaj vykresluje ten pravy pôvod a jeho historiu.