Choď na obsah Choď na menu
 


Prezentácia novej knihy o Dobšinej

3. 12. 2020

Vyšla nová kniha o Dobšinej: Banská a hutnícka činnosť v okolí Dobšinej

obal_banska-vila-grubenfee.jpg

Čo je v knihe publikované:

V prvej časti knihy, sú dve básničky „Grubenfee“ a „Glick Auf“, ktoré sa zachovali vďaka zostavovateľovi knihy „Topscher Gattscholper“. Sú opisom z knihy napísanej v nemeckom dobšinskom dialekte „Bulenerštine“ a tiež ich prepisom do nemčiny a básnicky aj do slovenčiny. Dozviete sa, kto boli osadníci „Bulineri“, ktorí sa prisťahovali v 13. a 14. storočí do Dobšinej. Básne nie sú len rozprávkovou poéziou o banskej činnosti. Pozoruhodne dokumentujú aj stav určitého krízového obdobia v rokoch 1890 až 1920, kedy sa banská činnosť v meste Dobšiná dostala hlavne ťažbou nikel - kobaltovej rudy do problémov.

V druhej časti knihy sú prezentované mnohé nové údaje o banskej a hutníckej činnosti formou mapových a fotografických dokumentov s vysvetľujúcim komentárom o tejto činnosti v okolí Dobšinej. Dokladované je to štúdiom množstva archívnych dokumentov. Čitatelia sa dozvedia o stave banskej a hutníckej činnosti v tomto období ako i viaceré zaujímavé zistené okolnosti tejto výnimočnej a vysoko odbornej činnosti.

Fotografiami a archívnymi mapami v počte 152 (121 je farebných), sú prezentované základne údaje o tejto činnosti. Do prehľadného zoznamu (v slovenskom a nemeckom jazyku) sú zaradené všetky typy nerastných surovín, ktoré sa v okolí Dobšinej a obce Mlynky, s chronologickým údajom obdobia, ťažili. Fotografiami sú zobrazené ťažené rudy a v detailnom zobrazení nádherné sekundárne minerály v starých banských dielach. Z banských diel sa podarilo zachrániť a fotograficky dokumentovať i rôzne náradia a pomôcky, ktoré sa vtedy pri razení štôlní používali. Kniha a dokumentácia v nej je svojím obsahom vhodná i pre študentov, turistov a všetkých, ktorí majú o takéto informácie záujem.

Knihu odporúčane nielen tým, ktorí v banskej činnosti pracovali, ale i všetkým záujemcom o jej históriu, ale hlavne mladšej generácii, aby sa oboznámili ako sa v minulosti nerastné suroviny ťažili a upravovali

Knihu vydalo mesto Dobšiná, zostavovateľ RNDr. Ondrej Rozložník.

Záujemcovia o kúpu knihy kontaktujte nás na tel. čísle 0905 730 687

resp. elektronicky na: mariana.rozloznikova@gmail.com

alebo: TIC mesta Dobšiná