Choď na obsah Choď na menu
 


História baníctva a železiarstva v Dobšinej podľa Jozefa Mikulíka

Advokát Jozef Mikulík (1852 – 1886), narodený v Dobšinej, bol mimoriadnou osobnosťou mesta. Okrem iného je aj autorom viacerých odborných článkov a publikácií.         

mikulik.jpg

Z pohľadu najrozšírenejšieho zamestnania obyvateľstva mesta je významnou a zaujímavou jeho publikácia „ História baníctva a železiarskeho priemyslu v Dobšinej“ vydaná v roku 1880 (A Bánya - és Vasipar története  Dobsinán, Budapest, 1880).

mikulikova-kniha.jpg

Autor v predmetnej knihe na osemdesiatich stranách (vrátane príloh) podáva nielen pomerne podrobný opis vtedajšieho stavu baníctva a hutníctva v okolí Dobšinej, ale aj ich staršie dejiny.

V ďalšom uvádzame voľný preklad textu z knihy v pôvodnom členení, a to aj so zachovávaním pôvodných názvov reliéfu terénu či banských prevádzok, čo vyplýva zo snahy podania čo najvernejšieho  historického stavu.  Považujeme však za potrebné dodať niekoľko poznámok. Je logické, že jednotlivé historické skutočnosti autor posudzuje na základe dobového poznania a svojho názoru, a tak po uplynutí určitého času tieto nemusia presne zodpovedať skutočnosti. Nie je však úlohou toho prekladu ich nejako upravovať, ide predovšetkým o prezentovanie názoru autora v jeho dobe. Podobne je to aj pri popise banskej a s ňou súvisiacej činnosti, keď význam jednotlivých odborných názvov sa od doby vzniku textu mohol meniť. Na uvedené má okrem iného vplyv aj tá skutočnosť, že jednotlivé odborné výrazy v rôznych jazykoch nemusia mať presne ten istý význam, ktorý na navyše časom môže spresňovať.  Nakoniec je faktom, že autor bol skôr právnikom, ako baníkom, čo tiež môže mať vplyv  na presné používanie odborných výrazov pri popise. Prosíme preto každého čitateľa, aby uvedené uvážil.

História baníctva a železiarstva podľa Mikulíka.pdf

Spracoval: Mikuláš Rozložník, Košice, 01/2024

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.