Choď na obsah Choď na menu
 


1. 6. 2009

  Náučný chodník Mokrade Hnilca pri Dobšinskej ľ. jaskyni

   

Obrázok

 

 

  Dňa 23.5.2009, v novinách Košický Korzár bol uverejnený článok : "V Slovenskom raji otvorili náučných chodník " z ktorého vyberám nasledovné:

     Náučný chodník Mokrade Hnilca otvorili vo štvrtok v Národnom parku Slovenský raj neďaleko Dobšinskej ľadovej jaskyne pri obci Stratená v Rožňavskom okrese.

     Náučný chodník vybudovali z prostriedkov Európskej komisie z programu LIFE Príroda, ktorý podporuje územia výnimočnej hodnoty.

     Približne polkilometrová trasa vedie pozdĺž rieky Hnilec a verejnosti predstavuje viaceré typy mokradí. Najviac zamokrené miesta sprístupnili atraktívnym dreveným chodníkom. 

     Bude otvorený celý rok. Ako uviedol Tomáš Dražil, zástupca riaditeľa Správy NP Slovenský raj.  Chodník s desiatimi náučnými tabuľami . Na malom území sa nachádza viacero mokraďových biotopov- možno tam pozorovať mokré lúky, slatiny, lužný les, ako aj meandrujúci potok.  

     Toľko teda výňatkom o Mokradiach Hnilca. V článku  ďalej popisujú o význame informovania verejnosti , o prácach ktoré vynaložili v Slovenskom raji a mnohé ďalšie, ako aj o návštevnosti Slovenského raja.

Žltohlav Európsky v okolí Dobšinej zvané aj Hnilecká ruža

        Osobne tieto Mokrade Hnilca poznám na viacerých miestach.  Asi najkrajšie sú v okolí Hnilca na Pustom Poli, smerom pod Kráľovu hoľu. Odkiaľ prinášam tieto zábery. Na týchto mokradiach rastie okrem iných rastlín aj Žltohlav Európsky, známy aj pod menom Hnilecká ruža. Je zákonom chránená rastlina. 

Obrázok

      Jedna vec mne v spomínanom článku však chýbala a to presná lokalizácia náučného chodníka Mokrade Hnilca. Dopátral som sa však a tak upresňujem, že chodník vedie od železničnej stanice Dobšinská ľadová jaskyňa smerom ku hotelu Dobšinská ľadová jaskyňa, resp. presnejšie ku fontáne pri  parkovisku. Začiatok chodníka je však priamo od fontány, teda aspoň podľa náučných tabúľ.

Obrázok

       Dúfam že sa mi ho podari v najbližšej dobe navštíviť a že tento náučný chodník nedopadne tak, ako  náučný chodník v Dobšinej z Pišla do Ramže. Ruky, nohy by som takýmto vandalom odrúbal, čo vedia zničiť to ,čo vytvoril iný, konkrétne mesto Dobšiná pre potešenie iných. Chytá  ma stále zlosť, keď pomyslím na zničené tabule a lavičky na týchto miestach v Dobšinej. Viem ktorá háveď to robí, ale tá sa na internet nedostane a si to ani neprečíta. Tá bezmocnosť nad ničiacim tupcom, ktorý do mesta Dobšiná nikdy nepatril a nepatrí a žiaľ tu je, mnou otriasa stále a kazí dojem zo samotného mesta. Odpusťte mi môj výlev práve na tomto mieste, kde som chcel poukázať na krásu prírody v okolí Dobšinej a urobme niečo preto, aby podobná krása viac ničená nebola.

V Košiciach  l.6.2009 Rudolf Pellionis

 

Náhľad fotografií zo zložky Slovenský raj a Kráľova hola

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.