Choď na obsah Choď na menu
 


23. 10. 2010
                                   LYŽOVANIE V DOBŠINEJ - ALWEG
                                 / Čo urobíte pre turistiku v Dobšinej?/
 
    
 
       Patrím ku staršej generácii a možno by mne mohlo byť úplne ľahostajné, čo sa týka športu, prípadne turistiky. Napriek tomu si vo veku 66 rokov v zime pripnem bežky, veľmi rád sa prejdem zimnou krajinou. Ako rodáka z Dobšinej, ma doslova pichá pri srdci, keď si spomeniem na prekrásne chvíle strávené na Pišli, keď som ešte stačil zjazdovke a preháňal som sa po svahoch  Pišla  aj zo svojimi deťmi. Tam som postretával mnohých známych v neskoršom veku, ktorí sa do Dobšinej vracali práve na toto miesto, hoci už v Dobšinej nebývali, ale bolo prečo sa vrátiť a zažiť nádherné chvíle nad svojim rodným mestom!
 
 
      Čo ste to dopustili s Alwegom s našim prekrásnym lyžiarskym strediskom v Dobšinej !!!??? Vlasy mi vstávajú dupkom na hlave, keď čítam čo sa zo strediskom deje a to na stránkach na ktoré sa preklikom dostanete :
 
 
     Tento odkaz tu dávam preto, pretože na týchto stránkach je bohatá fotodokumentácia , tohto lyžiarskeho strediska z minulosti, ako aj zo súčasnosti teda z rokov 2009. Vidieť ako lyžiarske stredisko chátra a trať pod vlekom  zarastá. Je tu aj pomerne bohatá diskusia, len od kompetentných ani slovo. Prečo mlčíte!?
 
Na stránke :
 
 
Je ďalšia historická fotodokumentáciu ku lyžiarskemu stredisku Alweg.
 
     Kto je za to zodpovedný!!!??? Miesto toho aby sa uvedené stredisko zveľaďovalo, ide to opačným trendom. Čo ste v Dobšinej kompetentní už načisto rozum potratili ?????? Uvedomujete si že idete trendom od desiatich ku piatim? Ľudia v Dobšinej, hlavne mladí ľudia v Dobšinej, vyzývam vás nenechajte to tak! Búrte sa !!! Áno búrte sa slovne proti takým praktikám, že vám berú aj tie posledné možnosti športového vyžitia sa ! Ako sa môžete s takým stavom zmieriť!?? Čo je napríklad s bývalou slávou ľadového hokeja v Dobšinej? Hrôza!!! Je potrebné vyvinúť tlak na svojich poslancov, na svojich volených, aby v tejto veci niečo robili!!! Viem, že v Dobšinej existuje pomerne aktívny turistický oddiel, veď aj tam sú športovci aj im to nemôže byť ľahostajné! Majú nádherné aktivity napríklad na Čuntave! Ale neutekajte z mesta, veď tie možnosti máte priamo nad svojimi príbytkami.   Pre Pána Boha vás prosím, zobuďte sa konečne z tej absolútnej letargie, urobte niečo pre svoje deti, pre svoje mesto! Čo ste stratili absolútnu hrdosť a patriotizmus ku svojmu mestu?
 
     Nepredpokladám, že to budú čítať práve predstavitelia mesta Dobšinej, ale keď náhodou, prosím vás, zamyslite sa nad skutočnosťou, kde by mesto Dobšiná mohlo preraziť, je to práve turistika a napríklad aj spomínané lyžiarske stredisko ALWEG !!! Urobte konečne niečo pre mesto, aby sa rodáci mali kde vracať a hlavne dôvod vracať, pretože chodiť iba na cintorín ku svojim predkom, to je aj pre bývalých Dobšinčanov žalostne málo!!!
 
 
V Košiciach 23.10.2010 Rudolf Pellionis
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Stanovisko kompetentnych ????

(Igor, 26. 10. 2010 15:36)

Minuly tyzden som jedneho z kompetentnych stretol na Namesti ako sa rozprava s bagristom,ktory prave rozoberak fontanu.
Pozdravili sme sa a poziadal som ho aby sa postavil k bagru,ze chcem urobit historicku snimku.
Ledva som stacil vybrat fotak z puzdra,zdrhol na MU,len sa tak zaprasilo.
Myslim ze vobec nehrozi,aby niekto z kompetentnych zaujal stanovisko k nejakej konkretnej problematike tu na tychto strankach.
To by museli pisat....a pisomne stanoviska sa horsie prekrucaju,ako ustne.Jedine ak,tak ne nejakom predvolebnom stretnuti obcanov,im to tvrdo dokazat,ako roky klamali obcanov a zhumplovali mesto.

"Občanovi mesta"

(Jozef Leffler, 25. 10. 2010 21:38)

Vážený "Občan mesta"! Nechcem sa Vás dotknúť, ale strašne mi vadí, že sa pod svoj názor nedokážete podpísať. Bojíte sa, že na Turice nedostanete brezu? Ja som to zažil tento rok a smutné na tom je, že môj otec bol predsedom baníckeho spolku a v podstate celý svoj život venoval baníckemu remeslu. Ja som si však povinnosť splnil a príspevok som zaplatil. Za svoj názor sa nemusíte hanbiť, práve naopak, treba všetky problémy správne pomenovať a povedať ich nahlas. Verte tomu, nie ste sám v Dobšinej - a je to práve na Vás - 25 ročných, aby ste si urobili v meste poriadok. A mali by ste začať čím skôr, lebo voľby sú už 27. novembra, a o 4 roky už budete mať 29 rokov...

re clanok

(Obcan mesta, 25. 10. 2010 20:20)

Som rad ze vas moje podnety zaujali a pacila sa Vam moja snaha to trosku spropagovat.Z anonimyti vystupovat radsej nebudem, pretoze by sa to mozno niekedy niekomu nepacilo ze sirim taketo zaujmy, ale je to jedno vravim som z mldsej generacie ludi zijucich v dobsinej a nie je mi este ani 25. Ja zasa na oplatku chcem vyjadrit obdiv nad tym pan Pelionis ako vo svojom volnom case pisete a ukaldate pekne dokumenty o dobsinej na vasej webovej stranke.Myslim ze toto Vam moze kazdy zavidiet a osobne si myslim ze je tu podstatne viac ako na oficialnej stranke mesta. tiez som mal raz ideu urobit nejaku stranku ako zo zivota v meste alebo cosi take kde by som mapoval tyzden po tyzdni a dianie v meste. zial mam vela prace domov sa vraciam neskoro a ktomu som sa dal aj na vyskou skolu takze mi vela casu na realizaciu neostava mozno v buducnosti. este raz velka vdaka a poklona

Igorovi

(Jozef Leffler, 25. 10. 2010 20:03)

Ahoj Igor! Som rád, že aspoň touto formou môžeme spolu komunikovať. Dlho sme sa nevideli a občas si prečítam, čo napíšeš v "Dobšinčanovi". Chcel by som reagovať na Tvoju poznámku o voľbách... Je to veľmi jednoduché - kandidátka je postavená, urob si sám obraz, čo to pre Dobšinú prinesie. Hlboko si vážim každého človeka, všetci sme v niečom výnimoční, ale na post primátora, alebo poslanca, jednoducho musí prísť človek, ktorý má vysoké odborné znalosti v oblasti ekonómie, práva, prípadne dlhoročné podnikateľské skúsenosti - ale - s výbornými výsledkami. Akým spôsobom funkcionári mesta lobujú o eurofondy a kto vypracováva projekty - o tom sa nám len môže snívať. Preto nie sú peniaze! Je treba o ne správne požiadať, mať profesionálne pripravenú dokumentáciu a situácia by sa určite zmenila. Pýtam sa: kto z funkcionárov a kompetentných je schopný túto prácu zvládnuť? (A teraz si prečítaj kandidátku!) Podobá sa to castingu do superstar, kde ľudia nemajú dostatočne jasno s otázkou sebakritiky. Výrečnosť a kritika na funkciu nestačia. Nech si každý pre seba položí otázku: prečo to chcem robiť práve ja? Nech si aj na otázku dajú odpoveď. Nemusia ju zverejniť... 90 % z nich zistí, že tam nemá čo robiť a že nie je prínosom v rozvoji mesta. Igor - prajem Ti hodne zdravia a snáď sa stretneme. Možno aj na "dušičky". Ahoj a prajem dobrú noc!

Jozefovi Lefflerovi

(Igor, 25. 10. 2010 18:05)

Nazdar Jozef
Pekne si to napisal.V plnom rozsahu s Tebou suhlasim. O Dobsinej pisu,kritizuju a spokojne nespia asi len ti,ktori su mimo mesta. Sam mas este dvoch bratov a ...pises len Ty. Jeden zije v Dobsinej a druhy by mozno vedel pomoct..ale??!!.Najlepsie si na toto odpovies sam,Ja byt primatorom,tak jedneho z nich uz daaaaaavno navstivim.
Naposledy,ked som rozpraval na temu Dobsina s jednym kompetentnym,tak mi povedal,ze najvacsim problemom mesta je nedostatok penazi. Beriem..ma pravdu. Ale na druhej sa pytam...co urobilo mesto preto aby peniaze malo??? Odpovedam ...nic.
Bez boja odovzdalo vodovod do spravy firmy v inom meste a este aj v inom kraji,nevyuziva bohatstvo mastskych lesom v plmom rozsahu..len prispieva na profitovanie inych firiem.O Ladovu jaskynu sa ani nesnazi zaujat jednoznacny nazor..o finacnom zisku ani nehovorim.Iba ak o zdierani parkujucich....Janosik by bol lepsi.
Alweg,spracovanie odpadu,Ludova zahrada. ....nametov je dost ..a su aj riesenia.
Uz sa tesim na volby....zas sa ukaze myslenie nasich rodakov.

Re : re clanok

(Rudolf Pellionis, 24. 10. 2010 16:52)

Samozrejme chcem aj na tomto mieste poďakovať " občanovi mesta", že upozornil na skutočnosti týkajúce sa Alwegu. Okrem iného dal potrebný podnet a materiál pánovi Ocelníkovi, ktoré články boli zverejnené na vyššie uvedených odkazoch. Priznávam, že by som nevedel inakšie až v akom hroznom stave všetko je. Mal som dojem že to iba "tak" stojí ladom ako mnohé iné veci v Dobšinej. Na druhej strane si myslím, že kľudne môže vystúpiť zo svojej anonymity, pretože pomenoval pravdu a zdokumentoval. Som rád, že aspoň niekto povie svoju mienku otvorene. Čo ďalší Dobšinčania? Snáď nemáte strach vysloviť otvorene svoje názory? Čoho sa bojíte? Zburcujte konečne povedomie zdravého jadra obyvateľov mesta Dobšiná!!!!

re clanok

(Obcan mesta, 24. 10. 2010 15:46)

zijem tu od mala a som z tej mladsej generacie ludi zijucich meste, preto sa zaoberam touto problematikou pretoze cas sa krati a o chvilu nebudem mat ine vychodisko ako od tialto odist ako je to v dobsinej trendom. a je aj fakt to ze a ako ste spominali bojim sa toho ale ze sa sem budem vraciat len k horobom svojich znamych alebo len tak na pokec k ludom co tu este ostali. pomaly idu volby a ako som uz spominal je treba sa zamysliet koho volit. urcite nebudem volit ludi , ktory tu uz boli a zostala po nich spust ako napr vidite v lyziarksom stredisku. treba ludi naozaj s dobrymi manazerskymi schopnostami co maju dobre podnikatelske aktvity kreativne napada a hlavne ducha pre rozvoj mesta ci uz v sporte kulture alebo zveladovaniu. pozorne budem cakat na nejaku kampan co maju jednotlivy kandidati v plane ale bojim sa toho ako to uz byva zvykom aby neostalo len pri sluboch. aj tie clanky ktore ste uviedli vznikli len tak lebo mi to nebolo jedno a chcel som nejako na tento problem upozornit.

Re: Poznámka k článku

(Rudolf Pellionis, 24. 10. 2010 13:37)

Jožko, vieš len na čo som zvedavý? Či sa ku tomuto ozve aspoň jediný Dobšinčan, ktorý žije v súčasnosti v Dobšinej. Ešte viac by ma prekvapilo, keby mi to niekto z kompetentných z Dobšinej vysvetlil práve na týchto stránkach, ako sa to nedá a ako sa hlboko mýlim vo svojich názoroch.

Poznámka k článku

(Jozef Leffler, 23. 10. 2010 20:37)

Ahoj Rudko! Chcem sa úprimne pripojiť k názorom, ktoré v článku popisuješ. Viem si predstaviť kompetentných a priamo zodpovedných za stav, aký v Dobšinej je, keď čítajú takéto poznámky. Ale o tom to je. Pokiaľ si myslia, že nás do toho nič nie je, veľmi sa mýlia. Práve naše názory by sa mali brať do úvahy, pretože do Dobšinej zavítame zriedka a veľmi dobre vieme, kam Dobšiná smeruje a k akým zmenám došlo. Domácim je to podávané postupne a veľké rozdiely "možno" nevidia. Poznám však mnohých, ktorým súčasný stav vadí. Jediný recept, ktorý je nutné predpísať: zbaviť sa tých, ktorí sa priživujú na úkor mestských peňazí od roku 1989 a pre mesto neurobili nič. Dobšiná nepotrebuje básnikov a recitátorov, tí majú iné možnosti v rámci skultúrnenia života v meste. V novembri je potrebné urobiť radikálny rez a do vedenia mesta postaviť ľudí, ktorí sú podnikateľsky na úrovni, majú manažérske schopnosti, sú mladí a perspektívni a pre ktorých je súčasné smerovanie neprijateľné. Ak by niekto tvrdil, že takí ľudia v meste nie sú, nech otvorí dobre oči a nech ich hľadá a osloví. Nie je dobré čakať na to, že budú kandidovať znova tí istí, ktorí to robia pravidelne a chcú si niečo dokazovať. Nech sa živia iným spôsobom, ak to vôbec dokážu... Je nevyhnutné prísne posudzovanie volebných programov, veď obyčajných ľudí nezaujímajú slovné hračky, ale fakty. A keď sa niečo nedá - nech to robí ten, kto to dokáže zrealizovať. Nechcem sa nikoho dotknúť, riadiť život v meste a niesť tú veľkú zodpovednosť za všetko čo sa deje - je nesmierne ťažké a človek tomu musí žiť. Preto je dôležité, aby to robili ľudia, ktorí sú si vedomí toho, do čoho idú. A takí ľudia v Dobšinej sú. Otázka je však postavená tak, či vôbec chceme, aby takíto ľudia dostali príležitosť a ukázali občanom, čo v nich je? Bolo by ozaj načase, aby sebakriticky uznali všetci tí, ktorí to skúšali doteraz, že to jednoducho nezvládli a nemajú na to! A pokiaľ sa rozhodnú kandidovať zasa tí istí a znova tí samí, a nakoniec aj budú úspešní, niet sa o čom už baviť, treba zmeniť tému, lebo tých, čo nakoniec vyhrajú, si Dobšinčania zvolia sami. A potom už na sťažnosti a prejav nespokojnosti ostane len "LAMPÁREŇ".