Choď na obsah Choď na menu
 


ENTRO

9. 11. 2015

                                                    ENTRO


    Dobšiná bola v minulosti jediným sídlom v širšom okolí, kde sa uplatňoval nemecký jazyk, presnejšie jedno z jeho nárečí, nazvané bulejnerčina (tak sa uvádza v novšej odbornej literatúre Valiska, J.: Nemecké nárečie Dobšinej, GVS Rimavská Sobota, 1980). V starších prácach sa stretávame s termínom buléner alebo buleener, hovorove aj buliner.
    Táto etnická skupina, tak ako aj všetky ostatné, má svoje charakteristické prejavy, ako je reč, piesne, básne, hry, zvyky a pod. Jednou, možno  povedať ojedinelou hrou, je kartová hra nazývaná v tomto dialekte ENTRO.
V tejto súvislosti sa v niektorých starších písomných prameňoch spomína prirovnanie, že tak, ako každý farár, pedagóg či advokát bol dobrým iba vtedy, ak ovládal taroky, tak k ozajstným bulejnerčanom sa mohol počítať iba ten, kto ovládal aj Entro.

hraci-kartovej-hry-entro---kopia.jpg
          Táto kartová hra bola zaujímavou obyčajou tunajšieho etnika. Podľa dostupných prameňov túto hru poznali mimo Dobšinej iba v Rudabányi a Szegede v Maďarsku, čo by sa dalo vysvetliť tým, že medzi banskými spoločnosťami obidvoch banských miest  (Dobšiná a Rudabánya) boli odborné i osobné styky a veľa dobšinčanov, banských odborníkov, sa presťahovalo do týchto miest.
     Kartová hra Entro je produktom svojej doby. Bola vhodná iba pre mužov a tak zo strany žien požívala určitú úctu. Používajú sa „obyčajné“ karty pozostávajúce z 32 kariet. Hry sa zúčastnia zásadne štyria hráči a je v nej jedenásť tromfov. Najsilnejším je žaluďový horník (der Olta), nasleduje zelený horník (der Junga), červený horník (der Hekupasser) a guľový horník (der Grulifresser). To sú tzv. suverénne tromfy a platia pre všetky farby. Okrem týchto zo zvolenej farby ako tromf danej hry nasleduje sedmička (die Spitz) potom túz, kráľ, dolník, desiatka, deviatka a osmička. Ak začínajúci hráč dostal vhodné karty zvolí si  spoluhráča tak, že vyvolá túza niektorej inej farby. Hrá sa potom v dvojiciach a vyhrá tá, ktorá získa aspoň päť „štichov“. Ak dvojica zistila, že protihráči nezískajú žiadny „štich“, mala právo zahlásiť tzv. „matč“, čo znamenalo dvojnásobnú výhru. Obyčajne sa v jednej hre hralo o tri grajciare. Ak hráč dostal výnimočnú zostavu karát mal právo hrať tzv. sólo a taktiež po piatom „štichu“ mohol v priaznivom prípade využiť „matč“. V zriedkavých prípadoch  sa stávalo, že hráč hneď na začiatku hry zahlásil sólovú hru a zároveň aj úmysel získať všetky „štichy“ (tzv. „sólo sime matč“). Zamlčanie takého spôsobu hry, alebo jeho neoznámenie, sa rovnalo vyhosteniu zo spoločnosti. Cena takejto hry bola dve fľaše kvalitného vína a jedna fľaša minerálky. Táto kartová hra však nebola iba obyčajnou hrou. Bol to pojem, skrývala sa v nej  radosť, smútok, nádej, chvála, samota i spravodlivosť jedinca bulejnerského etnika.
                              

 

Košice – Rožňava november 2015           RNDr. Ondrej Rozložník
                                                                            Ing. Mikuláš Rozložník 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Entro

(Ondrej Rozložník, 10. 11. 2015 12:27)

Autori doplňujú niektoré bulinerské slová používané v hre a to:

žaluďový horník (der Olta = starec), zelený horník (der Junga = mládenec), červený horník (der Hekupasser - das Hartz - srdce), guľový horník (der Grulifresser = žráč zemiakov).
Autori článku

Škoda že som zabudol pravidlá

(Rudolf Pellionis , 9. 11. 2015 10:15)

V mojej rodine, teda ešte za života mojich rodičov, sa táto kartová hra hrala. Ako deti sme ku nej nemali prístup, bolo to výslovne pre dospelých. Pamätám, že to hrávala aj moja teta Júlia Pellionisová, vášnivá kartárka. Ej bolo to niekedy zvady, ale aj radosti pri tejto hre. Spomínam si, že existuje ku tomu aj bulinerská psenička, ktorej text som žiaľ zabudol, ale moja teta ju často spievala. Pamätám iba na konečné slová : "Und der Johan hot an matsch gabrócht." Tuším tam bol celý popis kartovej hry Entro a vtipné situácie pri tejto hre. Hľadal som to vo svojich archívoch, ale už to neviem nájsť